cardamom, seasoning, spoon-2251874.jpg

Kardamom zelený, kardamom černý, ilájačí

Kardamom zelený, kardamovník obecný, kardamom pravý, Elettaria cardamomum, je bylina dorůstající až 4 metry, patří do čeledi zázvorníkovitých, původně rostl v tropických deštných pralesech Kardamomových hor, dnes se pěstuje v Indii, v Tanzanii, Guatemale, na Srí Lance.

Sbírají se oddenky a tobolky obsahující 15–20 semen. Semena se melou a používají jako koření. Běžně v obchodě koupíme právě zelený kardamom, který má jemnou citronově květinovou chuť a vůni. Používá se do sladkých i slaných jídel, do čajů. Má spíše ochlazující působení, ale dobře se snáší ve směsích i se zahřívajícím kořením. Obsahuje bílkoviny, tuky, škroby, vlákninu, éterické oleje, organické kyseliny, vitamíny skupiny B, minerály Ca, Mg, Fe.

Léčebné využití zeleného kardamomu:
– vytváří rovnováhu energií v těle – obzvláště ájurvéda doporučuje pít kardamom vařený ve vodě pro harmonii těla, mysli a všech tří dóš, a pro prevenci chorob
– posiluje imunitu
– neutralizuje neblahé působení kofeinu v kávě a pravém čaji
– léčí a harmonizuje činnost ledvin, močového měchýře, působí preventivně i léčebně při zánětech močových cest
– působí příznivě na dýchací cesty a krk
– regeneruje kardiovaskulární systém a srdce
– posiluje a regeneruje nervovou soustavu a mozek
– má příznivé působení na trávicí trakt

Léčí zuby – odstraňuje bolesti, záněty, předchází paradentóze – kouše se po jídle, zbavuje zápachu z úst a posiluje zažívání.

U těhotných a kojících matek se velmi doporučuje, a pokud pijí i v tomto období kávu (kávu by pít těhotné ženy neměly), měly by přidat do každého šálku trochu zeleného kardamomu, pro ochranu plodu a pak miminka před poškozením.

Ovesná nebo pšeničná kaše se zeleným kardamomem:
Vločky v množství, které sníme, namočíme na 1 hodinu, propláchneme, uvaříme s: 1/4lžičky soli, 1 polévkovou lžící ghí na osobu, 3 tobolky kardamomu na osobu, které čerstvě pomeleme, Přidáme nastrouhané jablko nebo nakrájené jiné ovoce. Na talíři posypeme loupanými mandlemi nebo oříšky, pokapeme medem, rýžovým či datlovým sirupem, sladovitem.

Kardamom černý, Amomum subulatum, vysoká bylina z čeledi zázvorníkovitých. Koření získané sběrem tobolek je známé jako kardamom větší, hnědý, černý, dlouhý. Tobolky jsou asi třikrát větší než u kardamomu zeleného. Má těžší, dřevitou chuť, s nádechem uzeného. Pochází z východních Himalájí, pěstuje se v Nepálu, v Sikkimu, v částech oblasti Darjeeling v Západním Bengálsku (Indie) a jižním Bhútánu.
Používá se do indických jídel, nápojů, do asijských jídel na tučná masa, skopové, hovězí, na vývary a dušená masa. Jeho produkce je nižší, cena proto mnohem vyšší než u zeleného kardamomu.

Léčebné využití černého kardamomu:
– léčí nízký tlak
– působí proti stresu
– zvyšuje chuť k jídlu
– zmírňuje pálení žáhy, harmonizuje trávení
– uvolňuje žaludeční křeče, tiší bolesti břicha i u dětí
– pomáhá udržovat pravidelný srdeční rytmus
– zlepšuje metabolismus, napomáhá při hubnutí
– napomáhá regeneraci očí, užívá se ke zlepšení zraku
– zlepšuje funkci ledvin, regeneruje ledviny a močový měchýř
– funguje jako přírodní antibiotikum
– zmírňuje bolesti hlavy
– používá se ve směsích proti kašli
– působí proti horečce při chorobách dutiny ústní, a krku, při angínách
– urychluje léčbu kůže, zánětů zubů, dásní
– doporučuje se žvýkat po jídle pro lepší trávení

Kardamom (oba druhy) není vhodné užívat:
– černý kardamom by neměli užívat lidé s vysokým tlakem
– oba druhy kardamomu jsou vhodné pro všechny věkové skupiny

Čaj jedenácti koření proti únavě:
Smícháme:
– po 50 g – koriandr, sušený zázvor, lékořice, fenykl
– po 25 g – semena zeleného kardamomu, semena černého kardamomu, sušené listy bazalky, dlouhý pepř, černý pepř, hřebíček, skořice
– prosušíme na pánvi, pomeleme na el. mlýnku, uskladníme ve sklenici s těsným uzávěrem na tmavém místě.
Pijeme uvařenou 1/2 lžičky směsi v 0,5 litru vody – 5 minut vaříme, 15 minut vyluhovat.

Pulao s hráškem:
1 šálek rýže basmati
propláchnuté 3 polévkové lžíce ghí
1 čajová lžička kmínu
1 stroužek česneku nasekat
2 větší cibule, nakrájené na kostičky
400 g zeleného hrášku (může být mražený nebo z konzervy)
2 šálky vody
1 čajová lžička soli
4 celé hřebíčky
8 kuliček černého pepře
semínka ze 2 tobolek zeleného kardamomu
semínka z 1 tobolky černého kardamomu
1 kousek skořice, 5 cm
4 bobkové listy

Všechno koření smícháme a čerstvě pomeleme na elektrickém mlýnku
Přidáme špetku mletého muškátového oříšku a 1 kousek čerstvého zázvoru – asi 5 cm, nastrouhat

Na větším kastrolu rozpustíme ghí, přidáme kmín, česnek, cibuli, restujeme dozlatova, přidáme rýži, restujeme ještě asi 2 minuty, přidáme hrášek, mícháme, restujeme opět asi 2 minuty, přilijeme horkou vodu, sůl, dodáme všechno koření (pomleté), nastrouhaný zázvor, promícháme, zaklopené vaříme cca 15 – 20 minut, aby byla rýže měkká.
Podáváme většinou s čapátí, parathami, prohřátou tortilou, nebo opečeným chlebem či toustem. Stačí ale jen nakrájená čerstvá listová zelenina.
Kdo chce, může přidat i volské oko, tofu nebo masový steak.

Pokud vás zajímají léčivé účinky koření, budu ráda, když si koupíte můj e-book Koření.