goji, berry, dried-3162716.jpg

Kustovnice – goji  vs.  Schizandra – klanopraška

Kustovnice – goji  vs.  Schizandra – klanopraška: Znáte je? Znáte rozdíly mezi nimi?

Kustovnice čínská, kustovnice cizí, Lycium chinense

Je keř, kterému se daří asi všude, ale nesnáší příliš mokrou půdu. Takže nesázejte k potoku, jinak chytí plíseň a uhyne. Mám u ní tyč, a větve lehce podvázané, aby příliš nepadaly do stran, ale není to nutné, záleží, kolik máte místa, a co se vám líbí.

Je třeba větve nakrátko zastřihnout vždy v půlce února, aby se uspíšilo kvetení. Pokud nezastřihnete, začne kvést až koncem září a už to nikdo neopylí a nebudete mít žádné plody. Pokud ji v únoru zastřihnete, pokvete již v červenci a srpnu, a plodit bude až do prvního sněhu.

Máme kustovnice dva keříky (ze zahradnictví Spomyšl), ale nevím, která je to přesně odrůda. Je to již několik let, a tehdy jsem objednala víc druhů, a chytila se jen jedna, a z té už máme dva keře. Stačí ulomit větvičku, dát do vázy, ona zakoření a máte další keřík. Takže doporučuji objednat třeba tři druhy, no a z jednoho určitě něco bude. Není to samec a samice, stačí jeden keřík od každého druhu.

Běžně roste v Číně a Japonsku až do výšky 2500m, pěstuje se asi v celé Asii, a i na Havaji, Jávě… V Evropě je rozšířená hlavně varianta kustovnice cizí – ve Španělsku a kolem Středozemního moře.

Plody gouqizi, goji:

Plody jsou oranžové podlouhlé bobule. Obsahují vitamíny B, C, provitamín A, vitamín E, betain, steroly, flavonoidy, asi 20 aminokyselin, aktivní polysacharidy odstraňující volné radikály, minerální látky jako je fosfor, vápník, železo, zinek, selen, měď, germanium…

Tropismus mají k dráze ledvin a jater, vyrovnanou povahu, chuť sladkou, hořkou, slanou

Vyživují jin ledvin, jater, doplňují krev, obnovují játra, zlepšují zrak – hlavně dalekozrakost, šedý zákal, zvlhčují plíce, posilují imunitu.

Nejsou vhodné při nedostatku qi sleziny, při nadměrné vlhkosti, při akutních stavech horka, vlhka a při průjmech.

Konzumují se syrové čerstvě natrhané, nebo sušené – zde je vhodné je před konzumací namočit na pár hodin.

Listy gouqiye:

Jsou mírně chladné, mají hořkou a sladkou chuť, mají tropismus k játrům, ledvinám, plicím, srdci. Doplňují prázdnotu, rozhojňují esenci, pročišťují horkost, hasí žízeň, odstraňují vítr. Mohou nahradit pětilistý ženšen. Čaj z nich je vhodný v létě, zchlazuje mírněji než třeba máta. Hodí se mít listy doma a použít je na čaj při horečkách a zánětech.

Pro koho je kustovnice vhodná a při kterých potížích:

  • Kustovnice je vhodná pro všechny na rozhojňování jinu
  • Především je výborná pro konstituce jangové – hubený jang, nestabilní jang a v menším množství i korpulentní jang. Pro jinové konstituce – užíváme decentně.
  • Plody jsou celkově posilující, vhodné pro sportovce a těžce fyzicky pracující
  • Pro seniory
  • Snižují vysoký krevní tlak
  • Snižují hladinu krevního cukru
  • Snižují cholesterol
  • Jsou vhodné při neurastenii a jakýchkoliv potížích s nervovým systémem – úrazy, alzheimer, parkinson, neuropatie
  • Jsou vhodné po covidu, při léčbě tuberkulózy, těžké bronchitidy, astmatu
  • Při impotenci
  • Oční choroby – záněty spojivek, dalekozrakost, šeroslepost, šedý zákal, rozmazané a slabé vidění, zlepšují i vidění ve tmě
  • Při bolestech v křížích a kolenou
  • Při bolestech hlavy
  • Při závratích cestovních nevolnostech
  • Zlepšují stav nehtů, vlasů a pokožky
  • Zpomalují stárnutí buněk, pokožky a celého těla
  • Ochraňují nás před různými typy elektrosmogu, rentgenového a jiného záření…
  • Stimulují tvorbu červených i bílých krvinek
  • Pozitivně ovlivňují léčbu alergií a potravních nesnášenlivostí
  • Zklidňují lupénku, některé ekzémy a kožní potíže
  • Pozitivně působí na játra
  • Zlepšují trávení a vyprazdňování – hlavně při zácpách u seniorů
  • Podporují léčbu rakovin
  • Podle čínských vědců pomáhají obnovovat DNA a zastavují stárnutí

Z plodů můžeme vyrábět likéry, marmelády, ovocné koktejly, jsou vhodné do ovocných a zeleninových salátů, do kaší sladkých i slaných, do polévek, omáček, můžete je kandovat i nakládat do medu. Sušené jsou součástí tradiční čínské směsi Obnova základu (Obnova základu se vaří buď jako čaj nebo s masem a zeleninou jako posilující polévka) a tradiční směsi na korejskou léčivou polévku Samgyetang (kde je buď přidaný kozinec blanitý nebo ženšen a vaří se s kuřetem nebo jinou drůbeží a zeleninou).

Listy a mladé výhonky můžete přidávat do zeleninových a masových jídel, dokonce z listů můžeme vyrobit něco jako špenát.

Plod kustovnice s květem chryzantémy čínské Ju Hua se připravuje v Číně a Koreji jako nápoj zklidňující nadměrný jang jater a srdce, doplňuje jin jater, pozitivně působí na sliznice dýchacích cest, zabraňuje infekcím, působí proti pálení a suchým očím, proti světloplachosti, při nadměrném přetěžování zraku u pc, působí pozitivně na mozek a mysl. Tento nápoj je tam velmi oblíbený a skoro v každém filmu se vidět.

Květy chryzantémy můžete koupit na: https://www.prirodnilekarna.cz/eshop-ju-hua-chryzantemovy-caj-40g.html nebo www.smer-zdravi.cz

Obnovu základu mají v Ostravě v bylinkářství u Sýkorova mostu, nebo si ji můžete koupit: https://eshop.tcmbohemia.cz/detail/110-498-obnova-zakladu

Korejskou polévkovou směs s kustovnicí mají v každých korejských potravinách, nebo zde: SUBIN Samgyetang Kořeny zeleniny 70g – Shinfood

Klanopraška, Schizandra chinensis, magnolka čínská

Klanopraška je liánovitý keř, který má mělké kořeny. Pokud si ji doma nasadíte, dejte ji ke zdi domu, aby nevymrzala. Potřebuje tyče nebo lešeníčko, kolem kterého se bude pravotočivě obtáčet. Sama nedrží v prostoru, oporu nutně potřebuje. Vysoká bude cca 10 metrů.

Aby vám plodila, potřebujete samčí a samičí rostlinku. Já si ji budu kupovat a sázet letos na jaře. (V zahradnictví Spomyšl objednám). Na zimu vždy musíte kořeny přikrýt hrabankou a chvojím.

Nemělo by na ni příliš svítit, vhodné jsou severní a východní strany.

Roste v Číně, Koreji, Japonsku, v jižních oblastech Ruska a v republikách bývalého Sovětského svazu – v subtropických oblastech.

Plody jsou červenofialové kulaté bobule, které se konzumují především sušené, ale mohou se jíst i zasyrova. Obsahují gomisiny, lignany, organické kyseliny – citronová, jablečná, vinná, jantarová, askorbová, flavonoidy, provitamín A, vitamíny B, vitamín C, E, minerální látky – draslík, železo, hořčík, fosfor, selen, chrom, křemík, kobalt, mangan, silice, oleje, rutin.

Používají se k léčebným účelům zejména plody a listy.

Má povahu teplou, chuť kyselou, hořkou, pálivou, hořkou, slanou, tropismus k ledvinám, plicím, srdci.

Doplňuje qi, podporuje tvorbu tekutin, tonizuje ledviny, dodává qi slezině a plicím hlavně při nedostatku jangu a nadbytku jinu, tonizuje srdce, posiluje ducha, omezuje strachy a úzkosti, omezuje nadměrné pocení z prázdnoty (např. u konstitucí nestabilní jin, práznota jangu).

Není vhodná užívat při nadbytku jangu, při horečce, při vnitřní a vnější horkosti, při svědivých vyrážkách, při epilepsii, vysokém krevním tlaku, při začínajících horečnatých onemocněních – první dny covidu, začátky kašle nebo zápalu plic, kdy je horečka, a není vhodná u migrén.

Užívá se:

– léčebně především jako tinktura – buď jednorázově při velké náhlé únavě, nebo delší dobu 2 – 3 x denně půl čajové lžičky po jídle, zapít teplou vodou.

Nebo můžete rozkousat a sníst 2 – 3 kuličky sušené po jídle, zapít teplou vodou.

Nebo odvar z plodů a listů – vařit 5 minut.

Délka užívání je 2 – 6 týdnů.

Předávkování vyvolá přílišné nadšení, vzrušení a manické stavy, nemělo by být ale nebezpečné.

Není vhodné klanoprašku užívat po 16.h pro její tonizační efekt.

Pro koho je klanopraška vhodná a při jakých potížích:

  • Je vhodná především pro jinové konstituce a při velkých ztrátách energie, pro seniory, po operacích a vleklých vyčerpávajících chorobách, při chronických obtížích
  • Působí proti horečce
  • Působí proti bolestem
  • Zvyšuje celkovou výkonnost
  • Má protistresové účinky
  • Působí pozitivně na CNS, vhodná je zejména u seniorů – zpomaluje stárnutí
  • při přepracování, a dokonce i u nespavosti (pokud je způsobena stresem)
  • Odstraňuje únavu, apatii
  • Povzbuzuje skleslou mysl, odstraňuje smutky a pesimismus
  • Stimuluje krevní oběh, působí antiskleroticky
  • Příznivě ovlivňuje činnost jater, zlepšuje stav jater, pokud jsou již poškozena stravou, léky nebo alkoholem
  • Zlepšuje kvalitu vidění – je vhodná zejména při krátkozrakosti, při sklivcových zákalkách, při šerosleposti
  • Léčí žaludek i střeva, dá se použít i jako klyzma – odvar z listů a plodů
  • Prohlubuje dýchání, je vhodná při dlouhotrvající bronchitidě a astmatu,
  • Působí spasmolyticky
  • Působí antioxidačně
  • Snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • má antimutagenní účinky, je vhodná především v prevenci rakoviny
  • tonizuje qi ledvin, působí proti nadměrnému močení (nerovnováha L-MM)
  • pomáhá léčit mužskou impotenci a neplodnost (je třeba i změna stravy a fyzioterapie)

Plody se využívají k výrobě likérů, marmelád, do masozeleninových pokrmů, na zvěřinu, do bylinných směsí drcené, dají se kandovat, nakládat do medu, v ájurvédě pro domácí výrobu čawanapraše.

Pokud vás zajímají aktuální rady o zdraví, přidejte se do mé facebookové skupiny Co můžeme dělat, když……?.